O żywności ekologicznej słów kilka…

Żywność ekologiczna – co to takiego?

Żywność ekologiczna pozyskiwana jest z produktów roślinnych bądź zwierzęcych, wytworzonych w tzw. gospodarstwach ekologicznych. Gospodarstwa takie różnią się od tradycyjnych gospodarstw tym, że unika się w nich stosowania np. nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin, dodatków do pasz czy regulatorów wzrostu. Żywność ekologiczna to bezpieczne dla zdrowia produkty, bogate w witaminy i substancje odżywcze, a także minerały i inne składniki korzystnie wpływające na funkcjonowanie organizmu. Jest to żywność pozbawiona toksycznych substancji chemicznych, o naturalnym smaku, wolna od dodatków takich jak wzmacniacze smaku.

Żywność ekologiczna – dla kogo?

Nie ma ograniczeń co do spożywania żywności ekologicznej tylko przez wybrane grupy. Żywność ekologiczna jest naturalna, dlatego może być przeznaczona dla różnych osób, bez względu na ich wiek, płeć czy też stosowaną do tej pory dietę. Każdy powinien dać sobie szansę na przekonanie się o jej dobroczynnym wpływie na organizm. Warto wprowadzić żywność ekologiczną szczególnie do diety dzieci, które w okresie wzrostu mają duże zapotrzebowanie na naturalne witaminy i substancje odżywcze.

Leave a Comment

(0 komentarze/y)

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *